borut

30.04.2005., subota

Jagode

Kucica za jagode Nismo ustali rano! Ja sam htio na Potok Krokodila! Vesna je rekla idemo po jagode! Kako je na taj nacin odluka donesena, rekoh sebi: "jos netko ce se veseliti!"










- 17:28 - Komentari (10) - Isprintaj - #

29.04.2005., petak

Cvijece

Na Risponu Vesna kaze da nema nista ljepse od cvijeca. Dok je to govorila sredjivala je ovaj buketic kojeg je danas dobila od Sosane na Risponu.









A dok je ona caskala sa Sosanom i Dubijem ja sam prosetao do konjusnice i nasao jos nekoga lijepoga.






- 19:39 - Komentari (12) - Isprintaj - #

28.04.2005., četvrtak

BLOGOCASCE (otkazano)

Crkva Marijina Usnuca Kaze se da je razocaranje veliko koliko su velika bila ocekivanja! A ja sam ocekivao dolazak hrvatskih hodocasnika iz Dalmacije i pripremao se da to bude prvo BLOGOCASCE. Svakodnevno javljanje, uvijek s drugog mjesta; i sa puno fotografija. Zato sam bio odlucio, i do danas bio dosljedan odluci, da svakog dana u mjesecu travnju napravim post, pa cak i kad nisam imao o cemu pisati i nisam imao podesnu fotografiju za objavu. Bila je to dobra vjezba!



Sve je islo po planu dok mi u srijedu nisu javili da ima problema sa avioprevoznikom i da provjerim u Betlehemu moze li se termin pomjeriti za sedam dana. No, vrlo brzo je donesena konacna odluka o otkazivanju aranzmana s mogucnoscu da se grupa opet okupi negdje krajem listopada. A do tada cemo na blog.hr pratiti KemoTerapiju i njegov Blogmobila.

Tko zna sta ce se sve izdogadjati do listopada, a do tada, evo kakav je bio (a takav ce biti i u listopadu) program BLOGOCASCA:

1. DAN Obilazak iskopina u Emausu i ceste kojom je Isus hodocastio Jeruzalemu; razgledanje Pastirskih polja i misa pored spilje u kojoj se rodio Isus;

2. DAN Spustanje s Maslinske gore, kroz Crkvu Ocenasa, Kapelu Uzasasca, Crkvu Isusova Placa, Maslinski vrt, Crkvu agonije do Crkve Marijina groba. Ulazak u Stari Jeruzalem kroz Lavlja vrata i posjet Crkvi Sve Ane; Kriznim putem do Kalvarije i Isusova groba;



3. DAN Posjet Crkvi Pjetlova pjeva, Bazilici Marijina usnuca, Dvorani Posljednje vecere, Zidu placa, Omarovoj Dzamiji, El Aksi;

4. DAN Posjet Crkvi Sv. Lazara, izlet na Mrtvo more i uspon na Masadu;

5. DAN Posjet Bazilici pohodjenja i Crkvi Sv Ivana Krstitelja u Ein Karemu. Na putu za Ginezaretsko jezero posjecivanje mjesta Isusova krstenja;



6. DAN Posjet Brdu Blazenstva, Crkvi umnozavanja kruha i ribe, Srkvi Petrova prvenstva i Kafarnaumu na Ginezaretskom jezeru. Uspon na brdo Tabor i posjet Crkvi Isusova Preobrazenja;

7. DAN Posjet Kani Galilejskoj i Crkvi Svadbe, te Nazaretu i Crkvi Sv Josipa, te Bazilici Navjestenja.



- 19:54 - Komentari (10) - Isprintaj - #

27.04.2005., srijeda

Mozaik

Mozaik Od moje kuce do bazena ima 2-3 kilometra, ovisno o tome idem li pjeske precacima ili naokolo automobilom. Buduci da rijedje idem pjeske cestu puno bolje poznajem. U svom zavrsom djelu cesta prolazi izmedju prizemnih i jednokatnih kuca koje se ne uocavaju sa ceste, jer su okruzene visokim raslinjem.





Nedavno uz cestu je napravljeno malo ugibaliste na kojem se moze ostaviti automobil i prosetati 20-tak metara do proplanka na kojem je pod naslagama pijeska otkriven mozaik koji bi trebao pripadati bizantskoj vili (valjda VII st. /?/).

Centralni dio mozaika cine 120 likova ptica u medjusobno povezanim krugovima jednake velicine.





Rubni dio popunjen je likovima divljih zivotinja i drvecem. Ostaje jos puno posla da se do kraja razotkrije sto jos ima ispod pjeska



koji je stoljecima dobro cuvao male kamencice unatoc djelovanju svih sila prirode, pa i borovoga korijenja.





- 14:38 - Komentari (16) - Isprintaj - #

26.04.2005., utorak

Ezer Weizman (1924. - 2005.) ili Predsjednik drzave - susjed

Ezer Weizman Kada vam je bivsi Predsjednik Izraela susjed, a uz to jos odlucio biti pokopan u Or Akivi (velikane Izraela se inace sahranjuje na posebnom dijelu groblja na Brdu Herzel u Jeruzalemu), onda na dan njegovog pokopa morate izorganizirati zivot malo drugacije. Od ranog jutra oko vase zgrade okupljaju se policijske snage svih vrsta,



a iznad obliznje kuce lebdi cepelin sa kamerama koje biljeze sve sto se u okolici dogadja. Ako pogledate dobro, uocit cete policajca i na krovu kuce ispod cepelina.



Ako dosta rano krenete, dakako pjeske jer do tamo ima manje od stotinu metara, moci cete se na plocniku Doma kulture pribliziti ljesu kojeg cuva pocasna straza i dok vojni rabini citaju psalme, uvjeriti da ispod drzavne zastave tijelo sedmog Predsjednika Izraela (1993. - 2000.) lezi u najjednostavnijem drvenom mrtvackom sanduku.



Jer Ezer, a tako su ga svi zvali buduci da je bio do kraja prirodan i neformalan covjek, koji se je znao pribliziti svakome, bez obzira na njegov drustveni status, poceo je vojnicku karijeru 1941. godine kao pilot britanskog RAF-a i do kraja zivot je najvise bio i ostao avijaticar. Avijaticari misle brzo, a Ezer je govorio jos brze nego li je mislio, sto su mu neki zamjerali kada se otisnuo u politicke vode i bio ministar u nekoliko Vlada. Bio je pionir izraelske avijacije i 8 godina njezin zapovjednik. Zato je jutros nad ljesom uz zaglusnu buku nadletjelo nekoliko F-16 i njihanjem pozdravilo svog zapovjednika,



a tocno u 17,00 kada lijes bude polagan u zemlju preletjet ce citava eskadrila "101" , kojoj je Ezer pripadao sve dok u 75-toj godini nije vratio kacigu.

... i evo ih, dolaze ...





- 15:18 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.04.2005., ponedjeljak

Koser prehrana

kasrut "3. Sto god ima papke i papci su mu razdvojeni i preziva izmedju zivotinja, to jedite.
4. Ali onijeh sto samo prezivaju ili sto samo imaju papke razdvojene, ne jedite, ..." (Treca Knjiga Mojsijeva, 11.)

pocetak je teksta Starog Zavjeta o pravilima koser prehrane. U nastavku se i pojedinacno navode neke od zivotinja koje se ne smiju jesti (npr. kamila, zec, svinja). Ali, da bi zivotinja koju je dozvoljeno jesti bila koser potrebno je i da bude zaklana po propisu, da joj se ispusti krv i odstrane djelovi koji se ne jedu. Dodavanje soli i ispriranje u vodi se prakticiraju da se odstrani krv.



Mesna hrana ne smije se mijesati sa mlijecnom, tako da nakon konzumiranja mesa treba proci 6 sati da bi se mogla jesti mlijecna hrana. Nakon uzivanja mlijecne hrane (pa cak i ako je mlijeko samo dodatak u neznatnoj kolicini) dovoljno je pricekati 2 sata da bi se moglo nastaviti s mesnom hranom. Postoji i treca grupa namirnica koja je neutralna (npr. ribe) i moze se istovremeno jesti i sa mesnom i sa mlijecnom hranom.

Ovih pravila striktno se pridrzava oko 10% zidovskog stanovnistva Izraela, ali i sigurno koji milijun Zidova u dijaspori (u SAD je najveca skupina ortodoksnih Zidova, skoncentriranih u Brooklineu). U svojim kuhinjama oni imaju po dva kompleta sudja za kuhanje, pribora za posluzivanje i jedenje, pribora za pranje i dr. Jedno je za meso, a drugo je za mlijeko! Odvojeni su i hladnjaci za cuvanje jela!

Preostalo zidovsko stanovnistvo Izraela je podijeljeno otprilike pola - pola, na one koji koser pravilima ne pridaju nikakvo znacenje i na one koji se pridrzavaju samo dijela pravila, pa uglavnom ne bi ni za sta na svijetu okusili svinjetinu, ali nakon dobrog mesnog jela ce mirne duse u kavu dodati mlijeko.



Svaka ozbiljniji poslovni objekt u Izraelu posjeduje koser ispravu, a njihovo poslovanje nadziru za to posebno osposebljeni strucnjaci. Osim toga i svaki proizvod mora na sebi imati oznaku da je koser. To svakako da poskupljuje cijenu kostanja svake namirnice, ali ipak ne do te mjere da si ih prosjecan potrosac ne moze priustiti, jer zasigurno vise od 90% svih prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Izraelu podlijeze koser pravilima. To je razlogom da neke stranke u Knesetu (naziv izraelskog zakonodavnog tijela) zahtjevaju donosenje propisa kojima bi se mijenjao status quo, koji se zbog nedostatka konsenzusa po ovom, a i po mnogim drugim pitanjima ne narusava vec desetljecima (npr: Izrael nema Ustav).




- 17:06 - Komentari (11) - Isprintaj - #

24.04.2005., nedjelja

Seder Pesah

Hagada "I taj ce vam dan biti za spomen, i praznovacete ga Gospodinu od koljena do koljena; praznujte ga zakonom vjecnijem." (Druga Knjiga Mojsijeva, 12, 14)

Tako smo se i mi sinoc nasli kod Liane i Josija, kao vecina obitelji (i danas u modernom Izraelu), da obiljezimo pocetak Pesaha u znak sjecanja na izlazak zidovskog naroda iz Egipta, nakon cetiristogodisnjeg ropstva. Uoci Pesaha svaka kuca prolazi veliko spremanje, a posebna paznja se pridaje izbacivanju svega sto u sebi sadrzi kvas. Kao simbolika na cetrdeset godina lutanja pustinjom po izlasku iz Egipta, gdje nije bilo vremena za spravljanje pravog kruha, jede se sedam dana (izvan Izraela osam dana) beskvasni kruh.



Liana je svecano postavila stol, a Seder je predvodio Josi po strogo utvrdjenim pravilima zapisanim u Hagadi sel Pesah (Prica o Pesahu). Odredjivao je tko ce sta citati iz Hagade, kada ce se pjevati, koja hrana ce se i kada iznositi na stol, te odobravao natakanje vina.



Od nekud se je stvorila gitara, pa je Seder dobio malo izmijenjenu formu, ali sve pod cvrstom i tolerantnom rukom glave stola, a na zicama su se izmjenjivala cak trojica, za cije talente do sada i nismo znali.



Moja glavobolja nije prolazila, pa mi je Slomo iz bakinog repertoara stavio dvoje kriske limuna na sljepoocnice, a zatim Dube napravila petominutnu energetsku seansu. Zaboravio sam ne samo na bolove, nego i na preukusnu juhu s mases knedlama i sva druga predjela, kada sam se vratio za stol gdje su se redali gefilte fisch, kirnja u umaku, telci odresci, punjeni pilici ...





O desertima ne bih ovog puta, jer nisam kusao nista osim rozate koju nisam uspio fotografirati, a zbog zurbe da uhvatim komad te omiljene mi slastice dok sam promatrao kako nestaje na tanjurima mojih susjeda.

Najmladji sudionik Sedera bio je Oriel i njegova je zadaca bila bila pronadje afikoman. Ali kako ga je umor prerano savladao otisao je na pocinak prepustivsu tu ulogu starijima.



- 10:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

23.04.2005., subota

Maja

Slagalica Kad se covjek probudi s glavoboljom, a ne treba ici na posao, najbolje je da nesto pojede, uzme tabletu protiv bolova i nastavi spavati. Tako sam i napravio i naizmjenice spavao, jeo i pio drugu, trecu tabletu do maloprije, a glavobolja ne prolazi. No, sada moram i definitivno ustat, jer treba ici kod Lijane na SEDER PESAH. To posljednje budjenje bilo je uz radio-budilicu i cujem voditelja neke kontakt emisije kako razgovara s Majom iz Haife. Maja jos ne ide u skolu, a pisati je naucila u vrticu. Prica, kako je napisala pismo gradonacelniku Haife i zapocela rijecima da ona zna kako je on jako zauzet, ali se nada da ce naci vremena da joj odgovori. I odgovorio je! "Ali sta si u pismu trazila od njega?" - pitao je voditelj. Da otvori gradsku igracknicu, rekla je Maja. "A sta je to igracknica, i sta ti je odgovorio?" - slijedilo je pitanje. I sada je Maja pocela objasnjavati kako je to mjesto gdje djeca mogu doci i uzimati, donositi, mijenjati igracke ili se, jednostavno, poigrati. A gradonacelnik je odgovorio da ce njezino pismo proslijediti "ljudima koji rade" (bas tako je Maja rekla). Maja je jos rekla da je vec odnijela tamo dvije igracke, jednu lutku i jednu slagalicu s likom Snjeguljice koju je dobila za peti rodjendan, ali je nije niti otvorila.

Dakle, igracknica u Haifi je vec otvorena i Maja je jako zadovoljna, a voditelj emisije je na kraju rekao da je Majino ime spomenuto na pocetku Medjunarodnog festivala djeteta koji je nedavno poceo u Tel Avivu i u cijem sklopu je sprovedena Majina inicijativa.



- 15:49 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.04.2005., petak

Zid

boja Nije danas pala zrtva kako je bilo najavljivano u komentaru na jucerasnji post, a ni boja nije bila crvena kao ova sto se razlila iz kantice. Ni jedna kap nije pala na pod, ali "drugu ruku" nisam ni stavio, jer "ova oker boja zatvara prostor, vratit cemo mi taj zid u bijelo" - rekli su!

Zid jucer (amaterska fotografija /citaj: snimio Borut/):



Zid danas (ovako se snima /citaj: snimila Vesna/):


- 22:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.04.2005., četvrtak

"Opera"

Selektor na ulazu Ovim zvucnim imenom krasi se restoran u glavnoj ulici Hedere. Otvoren je, kako pise odmah uz njegovo ime, 1974. godine, a na poticaj posjetitelja obitelji koji su zadovoljni jelom sto im je bilo sluzeno, nagovorili Mesulama da sa svojom zenom pocnu raditi i za slucajne namjernike. Kako je Mesulam doselio iz Jemena priredjivali su specijalitete kojima su se tamo hranili, a koji su dobro primljeni i u suvremenom Izraelu.



Posao je isao odlicno i preuzeo ga je poduzetni sin Igal, dok je Eldad, najmladji brat, otvorio po istim imenom "Opera" proizvodnju zamrznutih jemenskih specijaliteta od tjestenine, koji se prodaju diljem Izraela, a imaju i liniju izvoza za SAD.

Nedavno je restoran, zajedno sa citavom obiteljskom zgradom, rekonstruiran. Na ulazu je selektor koji budno bazi da se ne bi priblizo diverzant samoubojica, a unutar objekta trenutno glavnu ulogu igraju cuvari kosera, jer se priblizava Pesah, pa do subote treba detaljno ocistiti sve prostore i obrednom vodom oprati svo posudje, a citavo razdoblje Pesaha (osam dana) dozvoljeno je jesti samo bezkvasni kruh. Gospodin sa bradom nadgleda posljednje pripreme.




- 20:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.04.2005., srijeda

Ben Hamo

Ben Hamo U neoglednoj potleusici na kraju trznice koju cine nekoliko prodavaonica voca i povrca sa standovima izbacenim na plocnik, ali i na ulicu koju s obje strane zuzimaju parkirani automobili, koji stalno dolaze i odlaze, a oni sto ne nadju parking jednostavno ostave vozilo na sred ceste dok za cas, ama bas za cas, ne obave neku kupovinu, radi mesar Ben Hamo sa svojom brojnom obitelji. Tu je nekoliko pultova i na prvi pogled se cini kao da ima nekoliko mesnica, ali za minut - dva promatrac, slusajuci dovikivanja i dogovaranja, shvati da se radi o jednoj poslovnoj jedinici ciji je smisao postojanja snabdjeti stanovnistvo Or Akive mesom i mesnim preradjevinama. Za Ben Hama kazu da "ime mu trci ispred njega" (doslovan prevod uzrecice: "smo rac lifanav")!



U okolisu nema covjeka koji nije cuo za njega, a svaka nova mesnica koja se otvara na potezu od Hedere do Haife je u izvjesnoj poslovnoj opasnosti, jer svi hrle kupovati kod Ben Hama. Nasi prijatelji sa Sjevera (Gornja Galileja i Golan) pozivaju nas u goste i narucuju po nama posiljke mesa od Ben Hama. Kazu da kada on nareze meso za rostilj, uspjeh ne moze izostati - bitno je izrezati pod odredjenim uglome, tocno odmjerene debljine i ukloniti zilice koje neuvjezbano oko niti ne vidi.



O njegovom umjecu pisao je, i to ne samo jednom, najveci izraelski dnevnik "Jediot ahronot", pa se znalo cekati pred njegovom radnjom i satima. O tananim kobasicama koje Ben Hamo nadjeva smjesom koju zacinjava u omjerima koji su obiteljska tajna vec trecu generaciju, moglo bi se pisati dok traje vina koje treba uz njih popiti.

E, njemu, tome Ben Hamu me je Vesna povela, da kupimo meso za predstojeci SEDER PESAH. Ona mu je samo rekla da zeli napraviti telece pecenje za 10 osoba, a on je samo se jednom osmjehnuvsi prionio na posao. Iznijeli su mu dva teleca ramena, koja je on rezbario vjestinom virtuoza. Komadi su odlazili lijevo, desno, a pomagaci ih odnosili na daljnju obradu, mjerenje i prodaju, sve dok nije izdvojio ono sto je nama namijenio: dva prekrasna trokuta od ukupno 4 kilograma mesa koje je odisalo svjezinom i ugodnim ozracjem mesnice ispunjene ljudima dobrog raspolozenja.


- 19:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.04.2005., utorak

Ein Karem

Zgrada u sumi Da bi dosli u Ein Karem, skrenuli smo prekasno s ceste Tel Aviv - Jeruzalem, pa smo lutali ogromnom borovom sumom i na trenutke nam se cinilo da smo na splitskom Marjanu, samo sto na vrhu sumovitog brda nije ZOO nego zanimljiva stambena zgrada. Stigli smo bas u vrijeme rucka i ugodno se smjestili u libanonskom restoranu. Proljece je prekrasno u ovom mjestascu, a zrak skoro visinski (oko 650 m n/v) i sve je bilo dobro dok za susjedni stol kojeg su zasjeli Halid, ucitelj povjesti iz Jeruzalema i njegova poznanica, osoblje restorana nije iznijelo nargilu



s koje se je sirio meni ugodan miris jagode, ali ipak neprikladan raznjicima i odresku koji su za cas bili i na nasem stolu.



Nakon podmirenog racuna prosetali smo lijepim mjestascem, koje se priprema za ocekivanu najezdu hodocasnika. Na svakom koraku se gradi i uredjuje, a u zraku je i mnogo dima od paljenja korova.



Sve, osim istocnjacke arhitekture, potsjeca na nase primorske krajeve.



Bolnica nas je docekala svom svojom grandioznoscu, ali i, kao, skrivajuci nekakve stravicnosti



medju kojima odmah po ulazu, izmedju zgrada koje se nizu jedna do druge, KUTAK ZA PUSACE u kojem nije bilo nikoga, pa je vise slicio na neku planinsku strehu u neprirodnom okolisu



do uzanih, sterilno cistih hodnika bolnickog podzemlja u kojima su mocni aparati sto prodiru u dubinu ljudskog tijela da bi nam otkrili gdje se skrila i koje je vrste nevolja!


- 16:18 - Komentari (13) - Isprintaj - #

18.04.2005., ponedjeljak

Vesnin novi disk

Vesnin novi disk Prije manje od dva sata, koliko nam je trebalo za povratak kuci, Vesna je izdala svoj najnoviji disk u Ein Karemu (predgradje Jeruzalema). Dogodjaj se zbio u -2 katu (ispod zemlje) bolnice "ADASA" - studio MRI, a zbog dozivljenog uzbudjenja i umora uzrokovanog putovanjem za danas samo toliko. Detalji ce biti poznati za 10-tak dana!

- 22:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.04.2005., nedjelja

NE strajku

Strajk

U ranim jutarnjim satima Visoki sud rada zabranio je odrzavanje generalnog strajka banaka, pa sam se morao pojaviti na poslu i odraditi moju satnicu kao da se nista ne dogadja. O strajku nitko nista. Sud je jos odlucio da se u srijedu moraju naci tri strane: 1. predstavnici Vlade; 2. predstavnici Udruzenja banaka i 3. predstavnici radnika, te pronaci zajednicki jezik.

Naime Vlada je nakon podnosenja Izvjestaja "Bahar" o provedbi reforme u bankarstvu, odlucila da se iz banaka "izvuku" odredjeni fondovi u vrijednosti od 250.000.000.000,00 NIS (1 NIS = 1,3 Kune) i povjere na upravljanje nebankarskim tijelima. Kao posljedica trebalo bi otpustiti oko 15% radnika koji danas rade u bankama. Vlada tvrdi da nema sta razgovarati s radnicima, jer da je zadaca Vlade samo regulativa. Udruzenje banaka takodjer ne zeli razgovarati sa svojim radnicima, pa s jedne strane traze od radnika da ne strajkaju (pa su stoga i zatrazili od Suda da donese odluku o zabrani strajka), a s druge strane ako im se uzimaju fondovi, onda neka onaj koji im uzima fondove i preuzme brigu o radnicima koji su do sada te fondove opsluzivali.

U medjuvremenu, dok tri strane, jer Sud je ipak odlucio da radnici nisu z r a k nego partner, ja odlazim na posao!

- 15:07 - Komentari (12) - Isprintaj - #

16.04.2005., subota

Koncert

Keren Hadar Kada sam vec mislio da ce mi dan proci u odmoru i razmisljanju kako proljencariti sutrasnji neradni sabat i prekosutrasnji pocetak generalnog strajka banaka, eto Vesne na balkonu: "Crne mokasine, plave hlace i bijelu majicu uzmi, a kosulja ti je na sjedalici", rekla je brzo i nestala kako bi i sebe dotjerala za vecernji izlazak; "oko 8 trebamo biti kod Katzovih u Haifi, Tami priprema palacinke", viknula je izunutra. Ceznutljivo gledajuci kako se suton polako spusta na moj balkon, odoh traziti sve sto mi je receno. Dvojio sam izmedju crnih ili plavih carapa, jer oko toga nisam dobio nikakvih direktiva, pa sam, zakljucivsi da carape vjerojatno ne igraju neku presudu ulogu u mom danasnjem odjevanju, zatvorio oci i nasumice izabrao - crne!

Kod Katzovih razocarenje. Umjesto voljenih palcinki, docekale su me kremsnite. Ali ukusne! S haifanskih brda sjurili smo se u Kibuc Jagur, gdje je u 9 i po trebao poceti koncert kojeg vodi jedan od poznatijih izraelskih tekstopisaca Dan Almagor.



Docekao nas je sjedeci na visokoj barskoj sjedalici i otvorenim racunarom na malom stolicu. Preko racunara upravljao je velikim monitorom na pozornici, gdje su se pojavljivale naizmjenicno fotografije o kojima je govorio i tekstovi po kojima smo (1200 prisutnih) pjevali uz pratnju muzicara koji su se jedan po jedan pojavljivali.



Vecer je bila posvecena francuskim autorima i domacim autorima koji su radili pod uplivom francuske sansone. Zabavljao nas je mjesoviti ansambl SIRLI (u prevodu nesto kao "Pjesma za mene") a glavni solist je bio popularni glumac i pjevac (u stilu Iv Montana) Sasi Keset koji je osvojio publiku, dok je mene odusevila prelijepa Keren Hadar, operna pjevacica koja se na estradi pojavila tek prije godinu dana.



Duboko iza pola noci muzika je jos vladala dvoranom, a onda je Almagor jednostavo rekao "i to je to". Uspio sam uhvatiti kako odlazi,



ali ostala je poruka koju bih sazeo ovako:

pjesma nije samo rijec
pjesma nije samo zvuk
pjesma je i velika nada
da ce jednom biti mir

- 09:49 - Komentari (7) - Isprintaj - #

15.04.2005., petak

Fjaka

Fjaka Nakon sinocnjeg provoda imam osjecaj kojeg mogu imati samo osobe rodjene uz more od Zadra do Dubrovnika. Evo i definicije:

FJAKA = psihofizičko stanje prilikom težnje ni za čime. Učestala je greška zamijeniti fjaku sa lijenošću. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo. Dok u Indiji i drugdje fjaku postižu dugogodišnjim izgladnjivanjem i meditacijom, u Dalmaciji ona je Božji dar.

- 17:31 - Komentari (13) - Isprintaj - #

14.04.2005., četvrtak

Pir

Zdravica Ovo je polozaj u kojem me se najcesce moglo vidjeti veceras. Dosao sam dosta kasno na pir, ali na vrijeme da uhvatim posljednje cevape sa gradela kojima moze upravljati samo iskusni majstor.


Cevapi su bili zacinjeni bas kako ja volim - majstor nije zalio ni sol ni papar. E, tad je poceo ceremonijal vjencanja i nisam imao vremena niti za jedno pice. Zabiljezio sam kako mlada prenosi bracni ugovor majci



i kako je mladi zdrobio u papir umotanu casu oznacavajuci time da nikad nece zaboraviti kako je srusen jeruzalemski hram,



a onda je poceo banket i ja sam si narucio teleci mozak



koji je bio izvrstan sve dok nisam shvatio da je prepapren, a tada je vec bilo kasno, pa sam cijelu vecer gasio moju unutrasnju vatru
"Tuborgom" i "Carlsbergom". Putem kuci nije bilo policije da bi provjerila moje stanje, a moram priznat da nije bas najbolje, jer eto zaboravih najvaznije. Vjencao se je sin moje bivse kolegice Olge, koja je vise znamenita po tome sto se je sa svojim muzem Menaseom bila pridruzila prije 5 godine izletu u Dubrovnik kojega smo bili organizirali iz poslovnice u Hederi.

Laku noc!

- 23:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Geoloc

Evo sam skinio sa BLOGA kartu svijeta "Geoloc" i cini se da je opet sve O.K.! Do kada?

Ideja je Vesnina. Njoj se cinilo da ta karta stoji nekako "neuredno"! Vesna je genije!!!

Ali sad mi nema slike u naslovu! Odoh sad na pir pa nastavljam kad se vratim!

- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I opet ne valja!!!!!!!!!

E, ovo je bas nesto naopako! Cekam pomoc (proslijedio tekst i urednistvu!!)

- 19:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hvala

Tko bio da bio i vratio formu mome BLOGU, ili se dogodilo kako se dogodilo: H V A L A!!!

- 19:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sta sad?

Ako netko zna kako cu vratiti formu mome BLOGU, molim neka mi javi!?!

- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2005., srijeda

Posjet

Mila Filip je dosao u Izrael prije 6 godina i otvorio racun u mojoj banci. Pozvali su me da vidim momka od 2 metra visine koji govori moj jezik! Upoznali smo se i od tada uglavnom razgovarali posredstvom telefona, jer Filip je tri godine koje je proveo u Izraelu uglavnom proveo na radnom mjestu u nekoj Hi-Tech firmi. Napustio je Izrael brzo kao sto je i dosao. Bio je u Italiji nekoliko mjeseci, a onda se vratio kuci. S vremena na vrijeme izmijenimo mail i to je sve.

Sve, dok nedavno nije zazvonio telefon i glas kazao: "Ja sam Mila!" Rijec po rijec i ustanovim da je Mila Filipova sestra koja je stigla pred dva mjeseca u Maagan Michael gdje uci Ivrit (hebrejski jezik) da bi na jesen mogla poceti studirati glazbu u Jeruzalemu. Kako Vesna ide na fizioterapiju upravo u Maagan Mihael, lako su se dogovorile da danasnje vruce poslijepodne provedemo u hladu naseg salona, nasmijemo se u kameru i pruzimo priliku Filipu da na blogu pozdravi Milu.


- 14:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.04.2005., utorak

Ehud Manor (1941 - 2005)

Ehud Manor Umro je pjesnik! Pozalio se je nocas da ne moze disati. Zena je htjela pozvati hitnu pomoc. On je rekao da ne treba. Ona je ipak pozvala, a kada su dosli vise mu nisu mogli pomoci. Srce!

U cetrdeset godina rada Manor je stekao epitet jednog od najplodnijih izraelskih umjetnika. Pisao je tekstove po muzici koji su mu donosili, prilagodjavajuci je pjevacu. Napravio je pjesmu s kojom je Izrael prvi put izasao na Euroviziju. Sa Ofrom Hazom i pjesmom "Am Israel haj" (Izraelski narod zivi) je osvojio eurovizijsko prvo mjesto u Njemackoj. Prevodio je tekstove klasika, a u prevodjenju tekstove stranih hitova nije mu bilo premca. Dobitnik je Nagrade Izrael za zivotno djelo!

Poznavao je u detalje zivot i rad svakog izraelsko umjetnika, a nisu mu bila nepoznata ni djela onih najmaladjih, koji tek pocinju. Bodrio ih je u stvaranju, pa cak i kada se radilo o "proizvodima" koji odstupaju od standardnih ukusa i normi! On je shvacao svakoga i imao vremena za svakoga!

Vodio je radio i TV programe, a njegovog toplog i pomalo sjetnog glasa sjecat cemo se sa komemoracija mnogim velikanima izraelske estrade. Tko ce za koji dan voditi komemoraciju njemu u spomen...?

- 21:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.04.2005., ponedjeljak

Mjesec

Prva cetvrt Ucili su me da kad nemam nista pametno za reci da drzim usta zatvorena, a kad nemam dobre fotografije da ih je bolje izbrisati, nego li ih okolo pokazivati! Ali kada god pogledam mjesec u njegovoj prvoj cetvrti uvijek se cudim njegovu polozaju, jer sam ga u dalmatinskom podneblju navikao gledati u ipak malo drukcijem polozaju, pa me se mozda moze shvatiti u mojoj zelji da ga fotografiram ovako dok "lezi", mojim za noc neprimjerenim spravama.


- 19:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.04.2005., nedjelja

D I N A ...

Diploma
...gdje si? "Lovamo" te danima, gospodjice; ili tocnije od petka kada si obranila diplomski rad "Politicko oglasavanje predjesdnickog kandidata na izborima 2002. godine" na Fakultetu za drustvene znanosti Ljubljanskog Univerziteta. Htjeli bismo ti cestitati, ali ti si stalno u djiru! Da, kazu da se to mora proslavit! Iza tebe ostaju studenski dani i treba se od njih razdvojiti na nacin da ih brzo ne zaboravis. Ipak je to najljepse razdoblje zivota. Prije njega si dijete, a kasnije dolazi borba za opstanak na otvorenom trzistu gdje znanje i umjece cesto nije presudno za uspjeh. Zato se sada dobro provedi i hvala sto si ispunila obecanje dato proslog rujna, kada smo obilazili prekrasne kutke Slovenije!


- 21:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.04.2005., subota

Kuca Gorske sluzbe spasavanja u centru Makarske

GSS

Novine donose vijest da je u centru Makarske otvorena kuca Gorske sluzbe spasavanja. Dosli su spasavaoci iz citave Hrvatske jer, kazu, treba ojacati GSS u gradu pod Biokovom na kojem se u narednim godinama ocekuje povecanje broja izletnika, pa time, gotovo sigurno, i veci broj akcija spasavanja.



Da sam bio blize i ja bih skoknio da zajedno proslavimo jos jedan uspjeh, da jos jednom stisnem ruku svakome pojedinacno, da ih toplo zagrlim kao ono nekad u brdima nakon naporne vjezbe ili akcije, kada bi se susretali pred domom. Ovako, preostaje mi samo moja kutija uspomena i u njoj stara clanska knjizica i amblem.


- 19:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.04.2005., petak

Lovac na blogu

Lov Kada sam vratio mog dupina sa plivanja Vesna me je docekala s lovackom pricom, a na kraju je lovac pozirao za blog; i to strpljivo, jer na takvu lovinu ne nailazi se svaki dan!






- 19:27 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Tetovaze

Ima jedan blog koji vec treci put objavljuje fotografije tetovaza s opisom njihova nastanka. Kako protiv tetovaza, dok su u granicama dobrog ukusa, nemam ama bas nista, evo i moga priloga. Netko nam je 1995-te donio hrpu hrvatskih novina. Dakako da su medju njima bile i Slobodna Dalmacija i Feral. Bartulu je uvijek bio simpatican lik "Picaskandal", pa ga je iskopirao, a u studiu "Panic" su mu ga utipkali na lopaticu. Pored Picaskandala, je moj temporary dupin s kojim se pravim vazan kad idem na bazen.


- 16:08 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.04.2005., četvrtak

Grdelin

Grdelin

Vrijeme je kod nas proljetnje. Jutra su prohladna, dani ugodni, a po noci se spava. Drvece u nasem dvoristu jos ne pupa i cini se da ce ove godine kasnije nego li obicno odjenuti zeleno ruho. Ali nekome to ne smeta da skakuce s grane na granu i neprestanim pjevom puni nas dom. "Grdelin!" rekao bi Mijacikin junak kojemu je "poletio iz zuja", a ako se zelimo prikazati ucenima nazvat cemo ga cesljugarem (Goldfinch, Carduelis carduelis), dok ce nas u Zagrebu razumjeti jedino ako mu kazemo stiglic. Vrebao sam ga dugo (sto mi nije tesko palo, jer mi je njegov poj uhu mio) i samo iz daleka snimio, dok je ona slika gdje pokazuje svu svoju ljepotu "posudjena".





... a ovo bi trebao biti dlesk, kakve je Joncica hranila kada su se spustili sa zasnijezenih brda u gradove. Cini mi se da bi to mogao biti nas dalmatinski finak.

- 18:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

06.04.2005., srijeda

Zidovski kalendar

Mazalot Nedavno je Kaseta trazila da joj se razopute tajne racunanja vremena po Zidovima. Dakle, zidovski kalendar je lunarno-solarni. Ima 12 mjeseci sa 29 ili 30 dana. Nedostatak dana se kompenzira dodavanjem jednog mjeseca prestupnoj godini, kojih u ciklusu od 19 godina ima 7 (svaka treca, sesta, osma, jedanaesta, cetrnaesta, sedamnaesta i devetnaesta). Taj se mjesec zove ADAR alef i dodje se ispred redovitog ADARA, koji onda u prestupnoj godini postaje ADAR bet. Ova godina (5765.) je prestupna, pa se moze uociti trinaest vrsta (mjeseci), a evo i izdvojeno ADAR alef i ADAR bet.

- 20:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

05.04.2005., utorak

Crno

Vino Jedno obecanje je ispunjeno i nadam se da ce Jagoda biti potpuno zadovoljan kad mu reknem da je od svih jabuka meni najdrazi "zlatni delises". Medjutim, kako je to od davnina i u svakom pogledu, pa kada Makarani u "spade", a ono Splicani u "kupe" i obratno, eto ga Skovacera nije zadovoljan ni jagodama, ni jabukama! On bi "je'nu botijicu...crnega...onako za provat..."

E, pa pogledaj i citaj pazljivo:



u kuci u kojoj, kada se svi (citaj Vesna i ja) okupe oko stola, stavi stolnjak na jedan njegov kraj, te uz malo ispecenih pilecih bataka i krilaca ("mljac" /ne mogu se suzdrzat/) i dobru porciju przenih krumpira, otvore dvije boce crnoga ... (jer onome domacemu Cabernetu Sauvignonu, koji od 1995-te lezi u nasoj maloj vinoteci, boja /kao da je malo izblijedio/ nije bila bas u skladu s osebujnim mirisom koji se sirio iz prvo natocene case, pa se je otvorio i jedan francuski Merlot nesumnjive kvalitete).

Ma nemas se cega bojat Skovacero, ima vina k'o vode u Jadru!

- 16:41 - Komentari (10) - Isprintaj - #

04.04.2005., ponedjeljak

Obecanje

Jagode Vesna je obecala Jagodi fotografije, a obecanja treba ispunjavati i to sta je prije moguce, pa evo malo izraelskih tutim (tut = jagoda) skinutih s polica u trgovini






u kojoj mi je prijatelj koji se bavi preprodajom jabuka na veliko "iz rukava" izdiktirao: "star king", "zauv" (zlatni delises), "smit", "pink lady", "fudji", "bribend" i "jonatan" kao vrste kojim se on u poslu susrece,



a od mene jos nagradna igra! Tko prvi pogodi sta prikazuje veca slika moze doci kod mene preuzeti nagradu: 1 kg jagoda! Pravo sudjelovanja nema Sedamnest, jer ona vec mora po svoje jagode u Zagreb, a nju maknit iz Splita ...


- 20:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.04.2005., nedjelja

KAROL WOJTYLA - Papa Ivan Pavle II (1920 - 2005) u Izraelu

Papa








- 05:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.04.2005., subota

Okno v svet ...

Genezaretsko jezero skozi okno ... (prozor u svijet) komentira Ljubljancanka Joncica opis naseg jucerasnjeg izleta na Golan, ne znajuci sta smo mi sve prosli s vodicem Judom! Bilo je situacija kada mu se grupa jednostavno podijelila na na dva ili tri dijela, tako da je svak isao u svom pravcu, kao na ovoj fotografiji



a ni kompas mu nije pomagao, pa nas je odveo do "paleomagnetske tocke" (evo objasnjenja)



gdje je pokazao i dokazao nepouzdanost tog uredjaja, jer se je igla vrtila cas prema zapadu, cas prema istoku i tako stalno, a bez ikakve stalnost u izboru pravca,



a za kraj evo pravog prozora u pravi svijet (dome, slatki dome)!




- 09:19 - Komentari (8) - Isprintaj - #

01.04.2005., petak

Golanska visoravan

Golan Dva dana ne obnovih blog, pa me Vesna, ponukana porukama s nekoliko mail-negodovanja, izvuce na izlet jer, kaze, moras ispunit ocekivanja! Ubacimo se mi tako u autobus koji se sa drustvom iz Cezareje uputio na Golansku visoravan. To je podrucje koje je Izrael u "Sestodnevnom ratu" 1967. godine preuzeo od Sirije i do danas ga drzi, a granica koja je uspostavljena nakon primirja poslije "Jom Kipurskog rata" 1973. godine se smatra najmirnijim granicnim podrucjem Izraela.

Docekao nas je vodic Juda, koji o Izraelu zna vise povjesnih, geoloskih, geografskih, botanickih i svih drugih potrebnih i nepotrbnih podataka od bilo koje enciklopedije, ali zali boze znanja kad sve upropasti nacinom izlaganja.



O, najgore je sto je Juda bio profesor na nekoj srednjoj skoli u Haifi, pa smo zakljucili da je stanje u drzavi zadovoljavajuce, ako su ovakvi profesori poducavali narastaj koji sada dominira drustvom! Ne bih ja ovom prigodom o njegovim objasnjenjima, steta truda. Ali zaustavio je autobus nekoliko puta na otvorenoj cesti (svi znamo da na Golanskoj visoravni promet nije gust; tu i tamo prodje po koji automobil, ali stekli smo utisak da bi nas vodic istu stvar napravio i na autocesti), spustao nas i vracao u autobus kao skolarce. Ma nije da ne vrijedi pogledat ono sto nam je Juda naumio pokazati, ali ... Tako nas je jednom spustio na neku livadu rekavsi da tamo, stotinjak metara od ceste, izmedju kamenja i trave jos ima perunike. Uputismo se i, odista, ovaj put bila je to endemska "golanska perunika", koja se ljepotom moze nositi s onom "gilboanskom" koju sam u postu od 12. o.m. pogresno nazvao irisom.



Tako smo mi ucili kao skolarci, a podijelio nam je i neke uputnike u obliku ukrstenice, pa tko mu prvi donese rjesenje, dobit ce nagradu! Vodio nas je kasno poslije podne do nekog kratera (dakako, autobus je cekao na cesti), jer Golan je vulkanskog porijekla, pa nam je uz put pokazao i pravu, malenu "izraelsku peruniku", koja nije raskosna kao ona prva, ali je njemu najdraza!



Na kraju dok smo prema istoku gledali preko granice na Siriju, a iza ledja nam se dizalo brdo Avital na kojem su osmatracka postrojenja s kojih se kontrolira citavo podrucje



nas vodic Juda je objasnio da je do najblizeg javnog WC-a dugacka voznja, pa da je najbolje da dame odu na lijevu stranu autobusa, a gospoda na desnu!?!


- 20:20 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V